*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Artikel Økonomiske analyser | 2 min

Nu er ejerlejlighedspriserne højere end inden de nye boligskatteregler

Boligsiden har netop offentliggjort deres Boligmarkedsindeks for juni 2024. Tallene viser prisfremgang for alle tre boligtyper i juni, men især er det overraskende at se en stigning i ejerlejlighedspriserne på hele 1,5%. En stigning som efter sæsonkorrektion falder en smule til 1,4%.

Nykredit

Der er prisstigninger på de solgte ejerlejligheder i både København og Aarhus, hhv. 2,0% og 1,2% efter sæsonkorrektion. København og Aarhus udgør tilsammen omtrent 50% af handlerne med ejerlejligheder.

Med juni måneds stigning er ejerlejlighedspriserne nu højere end i december 2023, og altså inden de nye og højere boligskatter på ejerlejligheder trådte i kraft. Konkret var de sæsonkorrigerede salgspriser i juni 2024 0,6% højere end tilsvarende i december 2023.

En ejerlejlighed i både København og Aarhus koster i dag mere end inden de nye boligskatteregler trådte i kraft, og det må siges at være en overraskende udvikling, vi har set hen over det seneste halve år. Vi forventede ikke store prisfald som følge af de nye boligskatter, men at priserne ligefrem ville ligge lidt højere her et halvt år inde i 2024, det er ret forbløffende.  

Der er ingen tvivl om, at de højere boligskatter har givet noget modvind til ejerlejlighedsmarkedet, hvor antallet af handler er banket en hel del tilbage, men der er altså fortsat købere til stede, som både kan og vil betale en høj pris for at få fat i en ejerlejlighed. Salgspriserne reddes for tiden af et udbud, der ikke er højt, og som kontraintuitivt er faldet markant i 2024. Især de københavnske sælgere vil ikke være med til noget brandudsalg, og i København er udbuddet af ejerlejligheder faldet massivt i 2024.  Der er i min optik heller ikke megen tvivl om, at, hvis antallet af handler skal op i højt gear inden for kort tid, så ville der skulle prisfald til.

Ejerlejlighedspriserne har bølget op og ned i første halvår af 2024, og det er nok heller ikke slut med prisfald, men markedet hjælpes for tiden gevaldigt af lønninger som stiger meget markant og i kombination med tendens til faldende renter over de kommende år, så kommer der formentlig ikke nogen særlig dramatik i prisudviklingen det kommende års tid. Som det ser ud nu, så ser vi i stedet ind i en periode hvor handlerne stille og roligt stiger igen og hvor priserne på ejerlejligheder overordnet set vil stige en smule.

Huspriser overrasker negativt

Boligsidens tal viser også, at efter sæsonkorrektion så er huspriserne uændrede i juni og er siden december 2023 blot steget 1,0%.

Huspriserne er kun steget meget lidt i 2024, selvom der foruden medvind fra de store lønstigninger og udsigt til yderligere rentefald, også er medvind fra lavere boligskatter. Det er svært at komme med en enkelt forklaring på den udvikling, men det kan måske hænge sammen med de store prisstigninger og renteforhøjelser der har fundet sted for et par år siden og at huskøberne ikke er så villige til at blive ved med at bruge en større andel af deres indkomst på boligen.

 

Model.Name photo

Mira Lie Nielsen

Housing Economist: Advises and inspires homeowners - on housing financing and prices, forecasts and advisory recommendations on household wealth and debt. 

Relaterede Artikler

Artikel Økonomiske analyser
30. August, 2024

Danskerne fortsat afmålte i deres forbrug

Detailomsætningen var uændret i juli i forhold til måneden før. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik. Til sammenligning steg detailomsætningen med sølle 0,4% i juni.
Artikel Økonomiske analyser
27. August, 2024

Danskernes bankkonti svulmer – og det kan komme næste generation til gavn

Nyeste tal fra Nationalbanken viser her til morgen, at danskerne har 1.168,3 milliarder kroner stående kontant på bankkontiene, ved udgangen af juli måned. Det er en stigning på 78,7 milliarder kroner eller 7,2 procent mere, sammenlignet med samme periode sidste år.
Artikel Økonomiske analyser
26. August, 2024

Antallet af ledige stillinger stiger igen i 2. kvartal – overophedningen har bidt sig fast i det danske arbejdsmarked

Antallet af ledige (eller ubesatte) stillinger steg med 700 i 2. kvartal i forhold til kvartalet før. Der var således samlet set 51.900 ledige stillinger i 2. kvartal.