*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Bolig
Artikel Økonomiske analyser | 3 min

Ejerlejlighedspriserne på landsplan og i København på det højeste niveau nogensinde

Boligsiden har offentliggjort deres Markedsindeks for september 2024. September blev endnu en måned med prisstigninger på ejerlejligheder(+0,4% efter sæsonkorrektion),

Nykredit

Ejerlejlighedspriserne på landsplan ligger nu 4,8% højere end i september i fjor, og er efter sæsonkorrektion, nu de højeste i statistikkens historie. Den tidligere rekord blev sat i maj 2022.  

Udviklingen i København By(inkl. Frederiksberg)springer igen igen i øjnene, og med endnu en prisstigning i september, så er prisniveauet for de solgte ejerlejligheder dér nu også på det højeste i statistikkens historie og formentlig nogensinde. Det gælder dog ikke Aarhus, hvor der stadig er et lille stykke op til pristoppen fra 2022. Høj byggeaktivitet har givet et stort udbud af boliger, og det holder prisen nede i Aarhus.

I september måned blev ejerlejligheder i København By nemlig solgt for 54.965 kr. pr. m2, hvilket overstiger den hidtidige rekord fra maj 2022 med 224 kr. pr m2. (Efter sæsonkorrektion er priserne september 2024 0,4% højere end i maj 2022).
Det seneste år(sep/sep) er priserne på ejerlejligheder i København By samtidig steget 6,2%. Det svarer til, at en ejerlejlighed på 80 kvm. i København Byt koster 258.400 kr. mere end for et år siden.

Hvordan vi end vender og drejer det, så må vi bare konstatere, at ejerlejlighedsmarkedet bliver ved med at udvise en styrke, som få havde forudset ved indgangen til 2024, og end ikke højere boligskatter har været nok til at holde de Københavnske priser synderligt tilbage.

København er fortsat trækhest på ejelejlighedsmarkedet, og det har nye boligskatter altså ikke for alvor rokket ved. København fylder godt til på ejelejlighedsmarkedet, og den kraftige prisstigning, som har fundet sted dér trækker prisudviklingen på landsplan med op. Der er fortsat ikke så mange handler i København, og førstegangskøberbene har det svært, men de som rent faktisk køber sig en Københavnerlejlighed, de både kan og vil fortsætte med at betale mere og mere for de eftertragtede kvadratmeter.

Mange med høje indkomster vil bo i København, og indkomsterne hos boligejere i København er over en længere årrække blevet markant højere end på landsplan. Når indkomsterne hos boligkøberne stiger i et område, så er der grobund for, at priserne på boliger også gør det.

Vi forventer, at der også vil være prisstigninger året ud, for udbuddet af lejligheder til salg i København er faldet markant i 2024, og det giver sælgerne nogle ret gode kort på hånden. 

Knap så meget fart på huspriserne

I september steg huspriserne 0,4%(sæsonkorrigeret), hvilket betyder, at huspriserne på landsplan nu ligger 4,0% højere end i september 2023. Det er en fin årlig stigning, men i sammenligning med priserne på ejerlejligheder, er det dog en beskeden stigning i lyset af de store boligskattelettelser, som er tilfaldet landets parcel- og rækkehuse.

Der er hen over 2024 kommet flere og flere huse til salg, og det holder priserne i snor. Samtidig er den lunkne prisudvikling for huse nok også et tegn på, at der er grænser for, hvor meget af indkomsten en almindelig dansk familie har lyst til at bruge på boligen. Huspriserne steg jo markant under pandemien, og selvom rentestigningerne kappede toppen af priserne, så er andelen af indkomsten, der går til boligfinansieringen ved et boligkøb fortsat betydeligt højere end tilfældet var i årene med meget lave renter. Vi har det med at vænne os til et vist forbrugsniveau og den beskedne prisudvikling tyder på, at mange ikke er villige til at lade boligudgifter indtage særlig meget mere plads i budgettet.

Model.Name photo

Mira Lie Nielsen

Housing Economist: Advises and inspires homeowners - on housing financing and prices, forecasts and advisory recommendations on household wealth and debt. 

Relaterede Artikler