*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Artikel Økonomiske analyser | 3 min

Milliarder af danskeres egne penge på vej retur – sådan får du dem mest ud af dem

Fredag den 25. april får millioner af borgere deres egne penge tilbagebetalt fra Skattestyrelsen.

Skattestyrelsen begynder udbetaling af store milliardbeløb til de borgere, der i løbet af 2024 har betalt for meget i skat. Som tidligere år forventes det, at mange danskere får penge retur – ikke mindst fordi mange bevidst vælger at betale lidt ekstra i skat og bruger det som en form for opsparing.

Sidste år fik over fire millioner danskere i alt 25,7 milliarder kroner tilbage. Det svarer til omkring 6.600 kroner pr. person.

Selvom det kan føles som en lille bonus, er det vigtigt at huske, at der er tale om dine egne penge – ikke en gave. Når man har det in mente, bliver det lettere at tage kloge beslutninger og undgå at bruge pengene impulsivt på kortvarige glæder.

For mange er der nemlig forskel på, hvordan de bruger pengene, alt afhængig af om man får fx 6.600 kr. tilbage i skat eller om man får 550 kr. mere udbetalt om måneden.

Sådan kan du bruge din overskydende skat fornuftigt:

Afdrag dyr gæld

Det kan være fristende at bruge pengene på noget sjovt, men hvis du har lån med høje renter, kan det betale sig at få dem ud af verden først. Jo hurtigere du nedbringer gælden, desto færre penge ryger til renter og gebyrer. Dyr gæld er som oftest forbrugslån, kviklån og kassekreditter.

Invester med omtanke

Før du kaster dig ud i aktiemarkedet, bør du sikre dig en kontant buffer på kontoen – gerne svarende til tre måneders udbetalt løn. Og har du penge som er øremærket til noget bestemt – fx til konfirmation eller bryllup – inden for de næste par år, er det ikke dem, man skal sende ud på aktiemarkedet. Dertil er udsvingene ganske enkelt for store på den korte bane.

Har du ikke brug for pengene lige nu – og kan du undvære dem i mindst tre år – kan det være en rigtig god idé at investere dem. En aktiesparekonto er i den forbindelse et oplagt valg. Her beskattes afkastet nemlig kun med 17 %, hvilket er markant lavere end ved investering via et almindeligt depot hvor skatten er hhv. 27/42% for aktieindkomst.

Eksempel: Med et forventet årligt afkast på 6 % kan dine penge vokse pænt over tid.

Hvis du hvert år indsætter 6.600 kr. på en aktiesparekonto, vil du efter 10 år have 95.900 kr. efter skat. Til sammenligning ville det samme beløb investeret via et almindeligt depot – med en skattesats på 27 % – vokse til 92.000 kr. Den ekstra gevinst på 3.900 kr. skyldes alene den lavere beskatning på aktiesparekontoen.

Boost din pension

En aldersopsparing er endnu en måde at få dine penge til at vokse med fordelagtig beskatning. Du kan indbetale op til 9.400 kr. om året – eller helt op til 61.200 kr., hvis du er inden for syv år af pensionsalderen.
Eksempel: Med årlige indbetalinger på 6.600 kr. og et afkast på 6 %, kan du efter 20 år have over 244.000 kr. efter PAL-skat.

Energioptimer dit hjem eller fritidshus – og få glæde af det genindførte håndværkerfradrag i 2025

Investeringer i energiforbedringer som isolering eller udskiftning af gamle varmekilder kan give store besparelser på din varmeregning – og samtidig sænke din boligs CO₂-aftryk.

Fra og med 2025 kan du få fradrag for lønudgifter i forbindelse med bestemte former for miljøvenlig renovering af hjemmet eller fritidshuset, herunder fx udskiftning af vinduer, isolering af ydervægge, installation/udskiftning af varmepumper m.m. Det er muligt at få håndværkerfradrag op til 8.600 kr. pr. person i 2025.

Jeanette Kølbek

Wealth Expert: Provides insight into personal finance as well as current consumer trends in savings, pension and investment. Helps Danes navigate safely through the landscape of personal finance and optimise their wealth planning to obtain lifetime financial security.

Relaterede Artikler