*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Artikel Økonomiske analyser | 2 min

Inflationen stiger - ikke overraskende - en tand i juli

Dansk inflation landede på 3,1% i juli, hvilket er 0,6 procentpoint højere end i juni. Fratrækkes energi og ikke-forarbejdede fødevarer fås kerneinflationen, der landede på 5,3%, hvilket er er en stigning på 0,4 procentpoint. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.

Nykredit

Stigningen i inflationen var ventet, da elafgiften igen er tilbage på normale niveauer. Det giver er ret markant bidrag til inflationen i juli, men det taler heldigvis ikke for, at inflationen er ved at tage til i styrke igen.

Graver vi et spadestik dybere så er det fortsat benzin-, diesel-, el- og gaspriserne, der – modsat sidste år – trækker inflationen ned. Til gengæld bidrager navnlig fødevarer og husleje til at holde inflationen oppe.

Dagens måling bekræfter endnu en gang, at danskernes lønninger heldigvis stiger hurtigere end priserne. Det luner formentlig betydeligt i danskernes privatøkonomi, der for manges vedkommende er presset af sidste års rekordstore udhuling af købekraften.  

Medvind i vente de kommende måneder

Inflationen ventes at falde de næste par måneder og kan komme rigtig langt ned i oktober måned, hvor energipriserne ventes at være på niveauer, der er markant lavere end de skyhøje priser, vi oplevede sidste efterår. Hen mod starten af næste år venter vi til gengæld stigende inflation. Ikke mindst set i lyset af, at de højere lønstigningstakter i selv forhøjer inflationen, navnlig i de løntunge serviceerhverv. Tommelfingerreglen er, at en lønstigningstakt på 3% er forenelig med en inflation på 2% på sigt. Og med de nye overenskomster kommer lønstigningstakten et godt stykke over de 3%. Samtidig er prognoserne usikre. Det bliver fx helt afgørende, hvordan energipriserne udvikler sig. Som eksempel steg de europæiske gaspriser små 30% i gårsdagens handel, og kommer der et yderligere pres fra den kant, kan billedet blive et andet.

Model.Name photo

Palle Sørensen

Cheføkonom i Nykredit

Beskriver og definerer de store linjer i dansk økonomi. Nykredits cheføkonom er en aktiv stemme i samfundsdebatten ligesom cheføkonomen forholder sig til politiske rammebetingelser.

Relaterede Artikler