*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Økonomisk analyse
Artikel Økonomiske analyser | 1 min

Hovedrevision af det danske nationalregnskab ændrer ikke billedet af dansk økonomi markant

Dansk økonomi skrumpede kun med 1,4% i 1. kvartal i år. Før hovedrevisionen var det bedste bud en tilbagegang på hele 1,8% fra 4. kvartal 2023 til 1. kvartal i år. Ses der på de årlige vækstbidrag de seneste år, så kommer hovedparten af fremgangen fortsat fra industrien, herunder ikke mindst medicinalindustrien.

Nykredit

Det er dog ikke nogen kæmpe overraskelse, at nationalregnskabet peger på, at dansk økonomi skrumpede i 1. kvartal. Industriproduktionen var lidt lavere end i 4. kvartal sidste år. Udenrigshandelsstatikken har peget på en lidt mindre gunstig udvikling i eksporten, og selvom danskernes privatøkonomi stadigvæk udvikler sig i en sund retning, så var bilsalget meget lavt i januar, navnlig fordi afgiftslettelsen på elbiler først trådte i kraft i februar.

Ser vi på underkomponenterne. Så trækker privatforbruget og eksporten stadigvæk ned, mens offentligt forbrug og investeringer trækker op.

Det ændrer dog ikke på, at udsigterne fortsat er særdeles positive. Arbejdsmarkedet fortsætter i allerhøjeste gear – og normalt kan flere hænder producere mere, ikke mindre. Samtidig er nedgangen i industriproduktionen formentlig midlertidig – og vi kan stadigvæk se frem til medvind yderligere fra medicinalindustrien og vækst fra genåbningen af gasfeltet Tyra i Nordsøen. Alt i alt venter vi pæn vækst resten af i år og næste år.

Model.Name photo

Palle Sørensen

Cheføkonom i Nykredit

Beskriver og definerer de store linjer i dansk økonomi. Nykredits cheføkonom er en aktiv stemme i samfundsdebatten ligesom cheføkonomen forholder sig til politiske rammebetingelser.

Relaterede Artikler

Artikel Økonomiske analyser
28. juni, 2024

Danskernes bankkonto bugner – men misser gylden mulighed for afkast

Nationalbanken har netop offentliggjort en statistik der viser, at danskernes indlån i bankerne endnu engang slår rekord. Ved udgangen af maj måned stod der 1.168,9 mia. kr. Det er en stigning på 75,5 mia. kr., svarende til 6,9 procent sammenlignet med samme måned sidste år.
Artikel Økonomiske analyser
20. juni, 2024

Kongetallet for dansk økonomi peger på ny fremgang i april

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg igen i april, hvor yderligere 6.600 personer kom i job. I april var der således 3.023.300 lønmodtagere. Det viser dagens tal fra Danmarks Statistik.
Artikel Økonomiske analyser
20. juni, 2024

Danskernes køb af huse er tilbage på normalt niveau - men de er fortsat ikke så vilde med ejerlejlighederne

Boligsiden har offentliggjort handelstal for maj 2024. Tallene viser fremgang i salget for alle tre boligtyper og det samlede salg af boliger i maj 2024 ligger nu tæt på niveauet fra før coronapandemien.