*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Artikel Økonomiske analyser | 2 min

Detailsalget tabte lidt luft under vingerne i juni – og udsigterne er tilmed forværret en tand

Detailsalget faldt med 0,1% fra maj til juni, når der korrigeres for normale sæsonudsving og prisudviklingen. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmark Statistik.

Nykredit

Faldet kommer dog efter en længere periode, hvor danskerne stille og roligt har skruet op for forbruget.

Faldet er en smule overraskende i lyset af den massive fremgang, som danskerne oplever i deres købekraft. Inflation er helt i bund og lønningerne stiger i et historisk højt tempo. En del af den fremgang burde umiddelbart blive konvergeret til yderligere forbrug.

Detailhandlen er muligvis påvirket af pessimistiske forbrugere. De seneste forbrugertillidsmålinger ligger ikke alarmerende lavt, men er stadigvæk negative. Og det kan altså være årsagen til, at danskerne holder lidt igen, hvis de fx frygter at miste deres job.

Udsigterne for detailsalget er tilmed blevet forværret en tand. For knap en måned siden viste reviderede tal, at de danske forbrugere under ét er mindre gode til at spare op end tidligere antaget. Det taler alt andet lige for en lidt mindre gunstig udvikling i detailsalget. I Nykredit venter vi dog fortsat, at detailsalget vil stige hen over året på grund af medvind til danskernes privatøkonomi, men tempoet bliver formentlig mere behersket.

Model.Name photo

Palle Sørensen

Cheføkonom: Beskriver og definerer de store linjer i dansk økonomi. Nykredits cheføkonom er en aktiv stemme i samfundsdebatten ligesom cheføkonomen forholder sig til politiske rammebetingelser.

Relaterede Artikler

Artikel Økonomiske analyser
24. juli, 2024

Er din pensionsformue på samme niveau som dine jævnaldrende?

Ifølge seneste tal fra Danmarks Statistik har den gennemsnitlige dansker en pensionsopsparing på 962.100 kroner før skat. Tallene afslører dog markante forskelle i pensionsformuerne på tværs af aldersgrupperne.
Artikel Økonomiske analyser
18. juli, 2024

ECB holder renten fast, men meget tyder på rentenedsættelse til september

Den europæiske centralbank holdt helt som ventet renten fast i dag. Nærmest ingen havde forventet andet.
Artikel Økonomiske analyser
11. juli, 2024

Nu er ejerlejlighedspriserne højere end inden de nye boligskatteregler

Boligsiden har netop offentliggjort deres Boligmarkedsindeks for juni 2024. Tallene viser prisfremgang for alle tre boligtyper i juni, men især er det overraskende at se en stigning i ejerlejlighedspriserne på hele 1,5%. En stigning som efter sæsonkorrektion falder en smule til 1,4%.