*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Artikel Økonomiske analyser | 3 min

Boligsalget er på vej op trods lidt halvsløje august-tal

Boligsiden har offentliggjort handelstal for august 2024.

Nykredit

Der blev i august samlet solgt 6.659 huse, ejerlejligheder og sommerhuse i Danmark, hvilket er lidt flere (+2%) end i juli. Det var samtidig en fremgang i antallet af ejerlejligheds- og sommerhushandler, der trak tallene op, da antallet af solgte huse faldt sammenlignet med juli. Efter sæsonkorrektion var det samlede boligsalg dog stort set uændret med en stigning på kun 0,1% fra juli til august.

Boligsalget har over en længere periode været stødt stigende, som 2024 er skredet frem - også selvom salget af ejerlejligheder fortsat halter noget. 

Danskernes lyst til at købe ny bolig er stødt stigende, og især salget af huse er øget betydeligt, som 2024 er skredet frem. At salget i en enkelt måned halter lidt, ændrer ikke det billede. Bekymringerne om inflation, arbejdsløshed, højere renter og generel usikkerhed om den økonomiske udvikling og de nye boligskatter er trådt mere i baggrunden, og danskerne køber nu igen huse på et niveau, som vi så for en håndfuld år siden inden nogen bekymrede sig om pandemi eller rentestigninger.

Det går godt i Danmark, og mange danskere oplever i disse år nogle af de største lønstigninger i årtier, og i det lys, er der ikke så underligt, at lysten til at sikre sig drømmehuset breder sig. 

Ejerlejlighedssalget halter fortsat lidt efter

Salget af ejerlejligheder er også gradvist øget hen over 2024, men niveauet ligger dog fortsat noget lavt historisk set. Tendensen er positiv, men der er fortsat et stykke op til det handelsniveau, som vi så i årerne op mod pandemien. Når det er sagt, så må vi sige, at ejerlejlighedsmarkedet indtil videre har vist sig ret robust over for de højere boligskatter, der godt nok har gjort et indhug i antallet af handler, mens salgspriserne overraskende har holdt niveau.

Fremtiden for bolighandlerne?

Vi forventer at se et fortsat stigende antal bolighandler hen over 2024 og 2025. Kombinationen af pæn reallønsfremgang, et stabilt og stærkt arbejdsmarked samt renter, der ventes at være dalende, vil samlet set være med til at løfte salget af boliger yderligere.

Der er en del sæsonudsving i bolighandlerne

Antallet af bolighandler følger en nogenlunde fast rytme hen over et år, og det er bl.a. derfor vigtigt at tage højde for sæsonens betydning for handelsaktiviteten. Når der tages højde for sæsonens betydning er der tale om et stort set uændret boligsalg i august (+0,1%), og sæsonkorrigeret falder antallet af solgte ejerlejligheder, da der normalt, pga. snarlig studiestart, er en stor stigning fra juli til august, som altså ikke er at finde i tallene i den seneste måned.

Model.Name photo

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom: Rådgiver og inspirerer boligejerne om boligfinansiering, boligpriser og udviklingen på boligmarkedet.

Relaterede Artikler

Artikel Økonomiske analyser
23. september, 2024

Forkert opsparingsplan kan udskyde pensioneringen

Efter statsministerens udmelding om at stoppe den automatiske stigning i folkepensionsalderen ved 70 år, er debatten om tidlig pensionering blusset op.
Artikel Økonomiske analyser
20. september, 2024

Beskæftigelsen bliver bare ved med at imponere

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg med 1.800 personer i juli. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik.
Artikel Økonomiske analyser
19. september, 2024

Federal Reserve med "stor" rentenedsættelse

Federal reserve har netop sænket styrringsrenten i USA med 0,5 procentpoint.