*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Artikel Økonomiske analyser | 3 min

Priserne på ejerlejligheder brager op, mens huspriserne tager en slapper

Boligsiden har offentliggjort deres Markedsindeks for august 2024. Tallene viser, at august blev endnu en måned med store prisstigninger på ejerlejligheder, mens priserne på huse stort set lå uændret.

Nykredit

Udviklingen i København springer igen i øjnene, og der er nu tale om tre måneder i træk med meget markante prisstigninger dér. Konkret og efter sæsonkorrektion steg ejerlejlighedspriserne på landsplan med 0,7% den seneste måned, mens de i København er steget 0,9%. Ejerlejlighedspriserne faldt i starten af året, men prisstigningerne vendte tilbage frem mod sommeren og priserne på ejerlejligheder på landsplan er samlet set steget 2,3% i år(sæsonkorrigeret). I København er ejerlejlighedspriserne steget med 2,9% i årets første otte måneder. Det svarer til, at en ejerlejlighed på 80 kvm. koster 120.000 kr. mere end ved årsskiftet.

Vi må bare konstatere, at ejerlejlighedsmarkedet bliver ved med at udvise en robusthed som få havde forudset ved indgangen til 2024, og at især udviklingen i København har trukket en stor del af prisfremgangen. København er tilbage som trækhest på ejerlejlighedsmarkedet og det har nye boligskatter altså ikke for alvor rokket ved. København fylder godt til på ejerlejlighedsmarkedet og den kraftige prisstigning som har fundet sted dér trækker prisudviklingen på landsplan med op. Der er fortsat ikke så mange handler i København, og førstegangskøberne har det meget svært, men de som rent faktisk køber sig en københavnerlejlighed de både kan og vil fortsætte med at betale mere og mere for de eftertragtede kvadratmeter. Og meget tyder på, at det også vil se sådan ud fremadrettet, for udbuddet af lejligheder til salg i København er faldet markant i 2024, og det giver sælgerne nogle ret gode kort på hånden.

Anderledes ser det ud i de andre større ejerlejlighedsområder, hvor udbuddet af lejligheder til salg generelt er øget og der bl.a. derfor ikke er samme pres opad på priserne som i København. I Aarhus er udbuddet af lejligheder til salg kommet op på et niveau som ikke er set siden 2011, og så højt et udbud præger naturligvis de mulige salgspriser. I Aarhus er ejerlejlighedspriserne da også faldet de senere måneder – en udvikling der formentlig også vil præge de kommende måneder.

...mens huspriserne fortsat tager en slapper

Huspriserne var uændrede i august, og generelt har 2024 været præget af beskedne bevægelser på størstedelen af boligmarkedet. I 2024 er huspriserne på landsplan samlet set kun steget med 1,6%, hvilket synes beskedent i lyset af boligskattelettelser og generel gunstig udvikling i dansk økonomi, hvor især den høje beskæftigelse og markante lønstigninger luner hos danskerne. Men udbuddet af huse til salg er, i modsætning til ejerlejlighedsmarkedet i København, øget massivt de seneste to år, og er nu det højeste i fem år, og det kan forklare noget af den lidt svage prisudvikling.

Der er hen over 2024 kommet flere og flere huse til salg og det holder priserne i snor, for hvorfor betale mere for drømmehuset, hvis der ligger et lignende nede af vejen som kan købes lidt billigere i stedet. Samtidig er den lunkne prisudvikling for huse nok også et tegn på, at der er grænser for, hvor meget af indkomsten en almindelig dansk familie har lyst til at bruge på boligen. Huspriserne steg jo markant for et par år siden, og selvom rentestigningerne kappede toppen af priserne, så er andelen af indkomsten der går til boligfinansieringen ved et boligkøb fortsat betydeligt højere end tilfældet var i årene med meget lave renter.

Model.Name photo

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom: Rådgiver og inspirerer boligejerne om boligfinansiering, boligpriser og udviklingen på boligmarkedet.

Relaterede Artikler