*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Økonomisk analyse
Artikel Økonomiske analyser | 3 min

Kun marginal bedring i eurozonens vigtigste erhvervsbarometer – og det er bekymrende

Franske og tyske PMI-tal signalerer en blandet udvikling i oktober i eurozonens økonomi, hvor Frankrig svækkes og Tyskland bedres.

Nykredit

Franske og tyske PMI-tal signalerer en blandet udvikling i oktober i eurozonens økonomi, hvor Frankrig svækkes og Tyskland bedres. Men de samlede tal for eurozonen lander marginalt pænere end i september. Samlet PMI stiger fra indeks 49,6 til indeks 49,7.

Vi har– hvis man ser bort fra et lille boost fra OL i Frankrig – siden sommerens start set en forværret tendens i eurozonens vigtigste aktivitetsbarometre, PMI-indeksene, siden sommeren start. Dagens bedring er dog for lille til at kunne begejstre niveauet taget i betragtning.

Den svækkelse, vi har set i PMI fra sommerens start, ramte på et tidspunkt, hvor europæisk økonomi ellers netop var begyndt at vokse igen efter en længerevarende periode med stagnation i kølevandet på Ukrainekrigen. Og forventningen var, at den vækst ville fortsætte, ja endda tage til.

Dagens PMI-tal indikerer, at det trods alt ikke er ved at gå helt galt i Europa, men ser vi overordnet på tallene, så er det stadig et signal om i bedste meget fald svag vækst, måske endda stilstand eller marginal tilbagegang.

Det overordnede billede er svagt, og det kan indikerer, at den europæiske centralbank har været for bekymret og for fokuseret på inflationen og skelet for lidt til væksten, når den har lagt kursen for pengepolitikken. Og det øger sandsynligheden for, at ECB må gå hårdere til værks med lempelser for at understøtte økonomien - den diskussion er allerede i fuld gang i de finansielle markeder.

Tilstrækkelig svage nøgletal kan få den europæiske centralbank til at sænke renten med et halv procentpoint i stedet for blot med et kvart. Men det kræver nok endnu mere svaghed og er ikke vores hovedscenarie.

Model.Name photo

Frederik Engholm

Chefstrateg i Nykredit

Ekspert i global økonomi, politik og markeder. Oversætter globale begivenheder til danskerne og viser, hvordan de navigerer sikkert gennem kapitalmarkedernes konstante turbulens.

Relaterede Artikler