*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Økonomisk analyse
Artikel Økonomiske analyser | 3 min

Ejerlejlighedspriserne brager fortsat op i København, mens priser på huse og sommerhuse har mere ro på

Boligsiden har offentliggjort deres boligprisindeks for oktober 2024, og der er igen prisstigninger de fleste steder.

Nykredit

På ejerlejlighedsmarkedet er priserne steget 0,9% på landsplan(1,0% sæsonkorrigeret) og det er syvende måned i træk, at ejerlejlighedspriserne stiger. København By(inkl. Frederiksberg) er igen trækhesten på dét marked og den seneste måned er priserne på de Københavnske ejerlejligheder steget 1,4%(sæsonkorrigeret). Samlet set er ejerlejlighedspriserne i 2024 steget 3,9% på landsplan, mens de i København(inkl. Frederiksberg) er steget 4,9% efter justering for sæsonens betydning.

Ejerlejligheder i København fortsætter med at blive solgt til historisk høje priser, og vi må bare konstatere, at der fortsat er folk der både kan og vil betale ved kasse et for at sikre sig en af de eftertragtede kvadratmeter. Vi nærmer os slutningen af 2024 og kan se tilbage på et år, hvor ejerlejlighedsmarkedet har vist sig overraskende robust over for de højere boligskatter. Mange med høje indkomster vil bo i København, og indkomsterne hos boligejere i København er over en længere årrække blevet markant højere end på landsplan. Når indkomsterne hos boligkøberne stiger i et område, så er der grobund for, at priserne på boliger også gør det.

Ser vi fremad så er der flere prisstigninger i vente. En række faktorer skaber nemlig et opadgående tryk på ejerlejlighedspriserne; bl.a. fald i boligskatten, fortsat dalende renter, og en stødt stigende handelsaktivitet  

Knap så meget fart på huspriserne

I oktober steg huspriserne 0,7%(sæsonkorrigeret), hvilket betyder, at huspriserne på landsplan er øget 2,8%(sæsonkorrigeret) i 2024. Det er en beskeden stigning i lyset af de store boligskattelettelser, som er drysset ud over landets parcel- og rækkehuse her i 2024. Selvom udbuddet af huse til salg er faldet lidt på det seneste, så er der i 2024 kommet flere og flere huse til salg, og det holder priserne i snor.

Når køberne får flere steder at gå hen for at få opfyldt deres boligdrøm, så er det dem der har overhånden og kan presse sælgerne. Den lunkne prisudvikling for huse er også tegn på, at der er grænser for, hvor meget af indkomsten en almindelig dansk familie har lyst til at bruge på boligen. Huspriserne steg jo markant under pandemien, og selvom rentestigningerne kappede toppen af priserne, så er andelen af indkomsten, der går til boligfinansieringen ved et boligkøb fortsat betydeligt højere end tilfældet var i årene med meget lave renter.

Sommerhuspriserne holder stand trods lille fald i oktober

Sommerhuspriserne faldt en smule (0.3% sæsonkorrigeret) i oktober. Faldet kommer dog efter fire måneder med stigninger, og samlet set er sommerhuspriserne stort set uændrede i 2024(0,2% stigning efter sæsonkorrektion).

Sommerhussælgerne vil have høje priser og så længe der er så få sommerhuse til salg og ivrige købere derude, så har de da også virkelig gode kort på hånden. Men der er dog ikke så mange købere, der kan være med på de høje priser og handlerne halter fortsat noget. Modsat priserne på huse og ejerlejligheder, så faldt sommerhuspriserne nærmest ikke, da boligrenterne i den sidste del af 2022 steg til højeste niveau i mange år. Vi forventer ikke de store ændringer i situationen på sommerhusmarkedet i det kommende år- udbuddet er faldet på det seneste og pilen peger svagt op for både handler og salgspriser.

Model.Name photo

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom: Rådgiver og inspirerer boligejerne om boligfinansiering, boligpriser og udviklingen på boligmarkedet.

Relaterede Artikler