Fire ud af ti ægteskaber ender i en skilsmisse – det kan særligt koste kvinderne dyrt
En nylig opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at antallet af vielser i 2022 steg med 20 procent. Således blev 33.054 par viet i 2022 mod 27.645 året før.
Men lige så smukt og romantisk det er at følges ad i mod- og medgang, viser en nylig opgørelse fra Danmarks Statistik, at ca. 40 procent af alle ægteskaber ender i en skilsmisse, inden de når guldbrylluppet.
Det kan umiddelbart lyde som en høj skilsmisseprocent, men det er faktisk det næstlaveste niveau siden midt 1980’erne – kun overgået af 2019 hvor skilsmisseprocenten var ca. 35 procent.
Sidste år blev 12.319 ægtepar skilt. Det svarer i gennemsnit til, at der dagligt var 34 ægtepar, som skulle forholde sig til en ny hverdag og ny økonomi. Det kan virke meget uoverskueligt at tage stilling til bodelingen, når beslutningen om skilsmisse er taget. Derfor er det vigtigt at få styr på økonomien, når alt stadig er fryd og gammen – det er trods alt nemmere at få taget snakken i gode tider. Er ægteskabet først begyndt at kuldsejle, så kan det være for sent.
Når man bliver gift i dag, indgår man automatisk i et formuefællesskab med sin partner. Det betyder, at man som udgangspunkt deler den fælles formue ligeligt, medmindre der er oprettet og tinglyst en ægtepagt om særeje. I så fald vil nogle værdier i ægtepagten holdes uden for bodelingen, inden de øvrige værdier deles ligeligt mellem partnerne.
Stigning i antallet af ægtepagter
For at en ægtepagt er gyldig, skal den tinglyses. Af tinglysningsretten fremgår det, at der i 2022 blev tinglyst 8.623 ægtepagter. Det gør 2022 til det første år siden 2017, hvor der var en stigning i antallet af ægtepagter ift. året før, hvilket er godt nyt. For det betyder, at partnerne har taget aktivt stilling til delingen af økonomien i tilfælde af skilsmisse.
Men ser vi på antallet af vielser, er det fortsat et lavt antal ægtepagter, der bliver tinglyst. Det er ærgerligt, fordi det kan koste dyrt for den part, der har den mindste pensionsopsparing. Og her er det særligt kvinderne, som skal være opmærksomme.
Kvinder rammes hårdest
Modsat den øvrige formue, som deles ligeligt i tilfælde af skilsmisse, bliver pensionsopsparinger som udgangspunkt ikke delt. Og det rammer ofte kvinder hårdest.
Når reglerne omkring pensionsopsparingen ved skilsmisse rammer kvinder hårdest, skyldes det særligt to ting.
For det første har kvinder typisk en mindre pensionsopsparing end mænd. Ifølge seneste opgørelse fra Danmarks Statistik var mænds pensionsopsparinger i 2021 i gennemsnit 34 procent større end kvinders.
For det andet lever kvinder længere end mænd. Derfor har kvinder behov for en større pensionsopsparing.
Med en tinglyst ægtepagt har parterne mulighed for at bestemme fordelingen af pensionsopsparingerne, og samtidig sikre begge parter i tilfælde af skilsmisse.
Det er altid en god ide at få en advokat med på råd – og helst så hurtig som muligt. Er ægteskabet allerede på vej ud i en skilsmisse, kan det være mere vanskeligt at nå til enighed. Det er trods alt nemmere at komme gennem en skilsmisse, hvis der er en plan for deling af økonomien.